Вредно ли е да си почиваме дълго време?

„Законодателството всъщност ни дава един месец годишен отпуск. Но обемът на еднократната отпуска, която ще е седмица, три дни или един месец, зависи от договарянето работник – работодател. Има един интересен подход, който все още е неизползван в България – да затваряме предприятието. Обявяваме отпуск за всички”, заяви в студиото на „Здравей, България” бившият социален министър Иван Нейков.

По темата

Причина за изказването му са изводите на Института за изследване на населението и човека, според които ни е нужна едномесечна почивка, за да разтоварим след една тежка работна година.

Иван Нейков очерта друг проблем, който стои пред работодателите – това, че в бъдеще ще работят с все по-възрастни служители.

„Може да се окаже, че по-съхраняващо възрастния работник е, ако той работи 6 или 7 часа”, добави бившият социален министър.

Иван Нейков сподели още, че хората са способни да забравят трудовите си навици след продължително отсъствие. И поради тази причина най-много трудови злополуки стават след дълъг отпуск.

„От гледна точка на психиката на човек, много е важно на какъв циркадиен ритъм се наглася тя. Психиката ни по принцип е настроена на няколко типа ритми като най-популярни са денонощният (8 часа работа, 8 часа свободно време и 8 часа сън), следван от схемата 5:2 (5 дни натоварване, 2 дни почивка)”, коментира психиатърът д-р Веселин Герев.

„Ако не се спазват добре тези циркадни ритми, вероятността от „burn out” е много голяма. За тези хора е добре да ползват минимум три седмици годишен отпуск. Причината – хората страдат от 4-5 дни предстартова отпускарска треска, след това има 3-4 дни адаптация към новия режим, и чак след това започва активната почивка”, коментира още психиатърът д-р Веселин Герев.