Това време на годината е натоварен миграционен период за влечугите

Ентусиазирани природозащитници помагат на мигриращи костенурки да пресекат магистрала в американския щат Индиана. Те ги събират и пренасят в кофи.

"Това време на годината е натоварен миграционен период за костенурките. Откакто край магистралата, през която преминава миграционният им маршрут, е поставена ограда, по-малко костенурки и други животни загиват на пътя", казва природозащитничката Амбър Слотърбек.

 

 

Участниците в инициативата, организирана чрез Facebook, събират данни за изследователи от катедрата по биология в университета на Индиана, информира "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

В рамките на инициативата една група е събрала 46 живи костенурки край оградата, а друга - 11. Намерени са и пет мъртви костенурки.

 

 

"Ако я нямаше оградата, голяма част от тези създания вероятно щяха да бъдат прегазени на пътя", казва Лея Дресдоу, член на една от спасителни групи.

 

 

Живите костенурки са събрани и пренесени в кофи до близко езеро. Освен че подпомагат миграцията им, природозащитниците мерят костенурките, определят вида и пола на всяка от тях, записват отличителни физически характеристики и отчитат времето от деня и условията, в които са намерени животните. Събрана информация се предоставя на изследователи от катедрата по биология в университета на Индиана.