Мястото е скалният комплекс Глухите камъни в Източните Родопи

Иманяри изкопаха 8-метров ров под църква от преди столетия. Мястото е скалният комплекс Глухите камъни в Източните Родопи, което в продължение на 5 хиляди години е било култов център.

Глухите камъни се намират в община Любимец - едно от най-интересните места в Източните Родопи, където има много културни пластове. Тук се намират две църкви и много скални ниши, както и други интересни неща.

Мястото пази тайни от преди близо 6 000 години. То е било култов център до 12 век, когато след кръстоносните походи е изоставен. Тук археолози работят вече девета година. При пристигането им този сезон обаче били неприятно изненадани.

„Иманярските набези са още преди да почнат кампании, които са унищожили голяма част от иначе добре запазената църква. Но тази година бяхме изненадани от един голям изкоп - 8-метров - от южната страна на църквата. Точно там е наклонът на терасата и фактически са подкопали южния зид”, каза археологът Дойчин Грозданов.

Огромният ров е изкопан на ръка, вероятно в продължение на седмици.

„Ще опитаме да го затрупаме и ще видим по-нататък някакви укрепителни дейности с греди ли, ще го измислим”, добави археологът.

Полицията вече разследва вандалския акт, а местните твърдят, че въпреки стотиците иманярски набези, никой не е забогатял.

През различните епохи Глухите камъни винаги са били култово място. Комплексът е с големина около един квадратен километър.

„Предполагаме, че най-високото място е било разположено тракийско светилище и в околностите траките, които са го посещавали, са изпълнявали своите ритуали”, отбеляза доц. д-р Георги Нехризов, археолог.

Ритуалите на траките винаги са свързани с огън и вино - като лекарство за всичко, което са искали да измолят от боговете. Но най-голямата загадка и тук, както на други места в Източните Родопи, са скалните ниши.

„Те имат трапецовиден вход, повечето от тях и разширяваща се навътре камера, която позволява в нея да се вмести една урна, да кажем керамичен съд с праха на покойника”, обясни доц. д-р Георги Нехризов.

Това е най-разпространената теория - че това са мини гробници. Но доказателства няма. Трудно е да се обясни и как са издялани самите ниши в недостъпните скали. Такива има само на още няколко места в света, но никъде не приличат точно на тези по поречието на Арда в Родопите.

Въпреки че иманярите са създали малко повече работа на археолозите, очаква се до края на есента цялата църква да бъде разкрита.

Репортер: Димитър Иванов