Вижте кои са най-запомнящите се представяния на спортистите

CNN събра някои от най-впечатляващите рекорди, постигани на Олимпиади от началото на миналия век досега.

Най-успешният олимпиец е американският плувец Майкъл Фелпс. Със своите вече 22 титли след победи в различни дисциплини, той подобри рекорд за най-много златни отличия, поставен преди 2000 години.

Атлетът, участвал в най-много Игри досега – цели 10, е състезателят по конна езда Иън Милър. Той е част от всеки отбор на Канада от 1972 г. насам.

Най-младият златен медалист в историята на летните Олимпийски игри е вече покойната американка Марджъри Гестринг. Тя печели титла от скоковете във вода от 3-метров трамплин през 1936 г., когато е точно на 13 години и 268 дни.

Състезателят по скок на дължина Боб Биймън пък е олимпиецът, постигнал рекорд, който остава неподобрен най-дълго време. Той е поставен през 1968 г. в Мексико и нито един атлет на летни олимпийски игри все още не скочил повече от златните 8,90 метра на Биймън.

Оказва се, че на Олимпиадата в Лондон е имало най-силно женско присъствие. В състезанията там през 2012 г. са участвали цели 4676 атлетки.

Класацията на нациите, печелили най-много медали на едни и същи Игри, оглавява САЩ. Американците завоюват впечатляващите 239 отличия на Олимпиадата в Мисури през 1904 г.

Редактор: Маргарита Стоянчева