Имен ден празнуват всички, носещи имената Мария, Мариана, Мариела, Мариета, Марио, Марияна, Преслава, Мариам, Мика, Мара, Маша, Мариан, Панайот

Християните честват Голяма Богородица. В Троянския манастир българският патриарх Неофит ще отслужи литургия. 
 
Миряните ще могат да се поклонят на чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица в шествието от манастирския храм до мястото на първото чудо, извършено от иконата.   
Имен ден празнуват всички, носещи имената Мария, Мариана, Мариела, Мариета, Марио, Марияна, Преслава, Мариам, Мика, Мара, Маша, Мариан, Панайот.

Според светото писание, на този ден Божията майка напуска земния свят, а смъртта й била толкова лека и блажена, че приличала на заспиване. Навръх празника българският патриарх Неофит отслужи литургия в Троянския манастир. В храма бяха дошли близо 5000 вярващи, за да запалят свещ и да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. След това иконата беше изнесена за традиционното литийно шествие. А патриарх Неофит лично поздрави вярващите.

На днешния празник според народната традиция  жените месят обредни хлябове за здравето на близките си.

Ритуалът се пази и до днес в кюстендилското село Соволяно. На днешния ден почитта към божията майка е тясно свързана с почитта към хляба. 74-годишната баба Маргарита меси хляб от дете, защото смята че така е по-близо до бога. Сега се е заела да научи на това и момите в селото. В Соволяно празникът се чества 3 дни в двора на една от най-старите черкви у нас "Свети Теодор Тирон".

Замесеният днес хляб се носи в храмовете в чест на божията майка и за здравето на децата.

По темата