Мъжът бил арестуван в Марбург, провинция Хесен

Германската полиция съобщи, че е задържала търговец на оръжие, който е продал на пистолет и близо 300 патрона на стрелеца от Мюнхен, съобщава БТА.

По темата

Според германския вестник „Билд” 31-годишният мъж от Марбург, провинция Хесен, е бил под наблюдение през последните седмици. Пет дни преди нападението от 22 юли 18-годишният германец от ирански произход Давид Али Сонболи купил от него пистолет „Глок 17” и боеприпаси през Интернет. Стрелецът използвал и програма, чрез която прикрил следите си.

Следователите установили контакт със заподозрения и му поръчали същото оръжие и патрони на обща стойност 8000 евро. При предаването на пистолета и мунициите в Марбург мъжът бил арестуван. Той може да получи присъда до 10 години затвор за нарушаване на закона за купуване и съхраняване на оръжие.

На 22 юли, на територията на търговски център в Мюнхен, 18-годишният Сонболи застреля деветима души, след което се самоуби. Ранени бяха общо 35-има. Впоследствие се изясни, че младежът се е интересувал от масови убийства и е имал лабилна психика, с панически атаки и депресия.