Четири постройки изгоряха напълно

Четири постройки изгоряха напълно при пожара в тютюневите складове на улица „Иван Вазов“ в Пловдив. Огнената стихия още не е овладяна и се разраства.

Районът е отцепен. Електричеството е прекъснато. Евакуирани са  хора от съседните сгради. Движението е спряно. На място са пристигнали десет пожарни автомобила и полиция. 

С настъпването на нощта ситуацията се  усложни. Огънят, който пожарникарите бяха почти овладели, се разпали отново от вятъра. Гори вече пети склад.

Хората обливат градините и покривите на къщите си с вода, за да не стигне огнената стихия до домовете им. Голяма част от тях смятат да прекарат нощта на улицата. 

Огънят лумна около 15 часа и за минути обхвана целия покрив на сградата. После за минути се пренесе и към съседната сграда. Това засегна трети тютюнев склад, в който се помещава спортен комплекс, хората от който са евакуирани.  

Пожарникарите трудно успяват да овладеят стихията, защото покривът на сградата е от гредоред, а вятърът разнася пламъците настрани. Огнеборците предвиждат, че огънят няма да бъде потушен до утре.

Пламъците и димът се извисяват толкова високо, че се вижда чак в другия край на града. При горенето рухна вътрешността на една от сградите и едва не уби пожарникар. 

Заради опасността да пострадат хора, полицията отцепи района, а движението бе спряно. Автобусите се пренасочваха по заобиколен маршрут.

Според хората в района пожарът е умишлен, защото и тази сграда е готвена за търговски

център.

"След като го потушим, едва тогава ще стане ясно как е възникнала огнената стихия". Това заяви за NOVA главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Той лично пристигна в Пловдив, за да се запознае със ситуацията. По негова заповед пожарникарите  няма да влизат в горящите сгради и през цялата нощ те ще гасят отвън. Това е опасно, тъй като падат не само греди, но и цели стени и могат да затрупат огнеборците.

Към мястото пътуват още пожарникари коли.

Сградата, която е бивш тютюнев склад, е приватизирана преди 20 години и оттогава не се стопанисва. Превърнала се е в свърталище на  бездомници и клошари.

Репортер: Благой Бекриев

Видео: "Моята новина", БГНЕС