Близо 400 свободни места чакат да бъдат запълнени в София на 4-то класиране след 7-и клас

Тревожната тенденция преди всеки 15 септември да се закриват все повече и повече паралелки с прием след 7-ми клас, и то основно в професионалните гимназии, се затвърждава и тази година. 255 паралелки в страната, или с 24 повече от м.г., остават с нулев прием след 7-ми клас заради липса на ученици. Още 166 паралелки с прием след 8-ми клас също не са успели да намерят нужния брой младежи. Това показват данни на просветното министерство, предоставени след запитване на "Сега".

Според данните от регионалните управления по образованието към 5 август без ученици в страната са останали 92 профилирани (езикови и математически) и 163 професионални паралелки. Увеличението спрямо миналата година при профилираните е с 3, а при професионалните - с 21, т.е. отливът от професионалното образование продължава с пълна сила.

Най-много паралелки се закриват в София - 57 при 34 през м.г. От данни на РУО-София за 4-тото класиране за прием след 7-ми клас става видно, че в момента има около 400 свободни места, които чакат да бъдат запълнени до 5 септември. Всъщност София е един от трите града (заедно с Благоевград и Видин), в които увеличението на закритите паралелки идва от профилираното образование. В столицата са закрити 35 профилирани и "само" 22 професионални класа. В останалите градове намалението е заради бившите техникуми.

Целия преглед на печата гледайте във видеото.