ДАНС се включва в разследването на изгорелите тютюневи складове

ДАНС се включва в разследването на изгорелите тютюневи складове. Това съобщи в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

"Версията "клошар" е основна. Но тя не е единствената основна версия", каза той. 

По темата

Разследването ще върви в две основни посоки - едната ще бъде криминална - за прякото възникване на пожара, а втората - длъжностна - за търсене на инвестиционни интереси, посочи главният прокурор.

"Въпросът е какъв е евентуалният инвестиционен интерес, ако такъв съществува, който би бил улеснен от един такъв пожар", каза още Цацаров.

Ще бъдат разпитвани както собствениците на сградите, така и кметът на Пловдив Иван Тотев и архитектите на града.

Арестуваният клошар Любомир Данчев е признал пред полицаите, че е запалил склада, изхвърляйки незагасена цигара. Огънят е тръгнал именно от стаята, която е обитавал Данчев. Според разследващите той е с леко умствено разстройство и е имал навика да опожарява местата, на които отсяда да нощува. Досега е причинил три пожара.

Освен прекия извършител, разследващите търсят и евентуален поръчител. Защото пожарът бил най-удобното средство  собствениците на културното наследство да разчистят пътя си за ново строителство.

"Вдига се цяла бариера на административни трудности, които биха пречили на евентуалният инвеститор да си свърши работата", категоричен бе Цацаров. 

Смята се, че арестуваният Данчев се подготвял за палежа. Ден преди стихията пренесъл багажа си в друга необитаема сграда. А пред полицията признал, че огънят тръгнал от стаята му.

"Пуши цигари, които свива на хартия, и изхвърля цигарите, ако не в пепелника, то в пластмасов кош, пълен с хартии. Сами разбирате каква е била обстановката", посочи Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив. 

Според много хора обаче бездомникът е изкупителна жертва.

Камарата на архитектите в България  настоява за спешно укрепване и възстановяване на складовете и поиска от премиера Бойко Борисов не глоби, а тежки наказания за собствениците на паметници на културата.

"Искането ни е за промяна на Закона за културното наследство е безстопанственото отношение на собствениците на сгради от недвижимата културна ценност на България да бъде криминализирано", изтъкна арх. Петко Костадинов, председател на Камарата на архитектите: 

А палежът бил сериозен удар срещу имиджа на Пловдив като европейска столица на културата

Най- важната експертиза, която ще покаже как е пламнал четвъртият склад, предстои.  

Репортер: Благой Бекриев