Кабинетът прие нова стратегия за действие при война

България с осъвременена стратегия при действие във военно време. Документът е бил приет по време на закрито заседание още през юли и е секретен. Кабинетът обсъжда и как американски самолети да пазят въздушното ни пространство. 

От 9 до 16 септември небето ни ще бъде охранявано от наши изтребители, съвместно с два американски самолета F-15. Изрично, според военния ни министър Николай Ненчев, без Бългярия да плаща нищо и без съвместната охрана да означава сигнал за тревога. 

По темата

"Ние не сме обезпокоени от това, че България не е в състояние сама да изпълнява мисията по охрана на въздушното ни пространство. Още веднъж - това е мирновременна мисия. По инициатива на НАТО ние изпълняваме своите ангажименти. Няма извънредна ситуация, нито имаме информация за предстояща такава. България не дължи никакви средства", заяви военният министър Николай Ненчев. 

Ненчев допусна, че вероятно ген. Румен Радев, който беше командир на военновъздушните сили, ще бъде доволен от това, че България няма да плаща. Припомняме, че това беше един от основните аргументи на ген. Радев да напусне поста командир на ВВС. Сега вече той е кандидат за президент. 

Днес Министерския съвет предложи на президента да назначи на негово място военния аташе в САЩ ген. Цанко Стойков.