Тя загина при автомобилна катастрофа през 1997 година

Изминаха точно 19 години от смъртта на обичаната британска принцеса Даяна. Тя загина на 31 август 1997 г. при автомобилна катастрофа в Париж. Заедно в нея са Доди ал-Файед и неговият бодигард, както и Анри Пол, който шофира автомобила.

ВИЖТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ НЯКОИ МИГОВЕ ОТ ЖИВОТА НА ДАЯНА КАТО ПРИНЦЕСА

Бодигардът на ал Файед - Тревор Рийс-Джоунс, който седял на предната пътническа седалка, е единственият, който оцелява.

Инцидентът става в тунела Понт де л'Алма. Колата се блъска в тринадесетата колона на тунела. Анри Пол и Доди Ал-Файед загиват на място. Двулентовият тунел е бил построен без метални прегради между колоните, в резултат на което и най-малкото отклонение от посоката на движение лесно би се превърнало в директен сблъсък с колоните.

Даяна получава сериозни наранявания на сърцето и вътрешен кръвоизлив. Транспортирана е с линейка до болницата, но по пътя получава два сърдечни пристъпа. И въпреки опитите на лекарите умира в 4.00 ч. сутринта местно време.

18-месечното френско съдебно разследване приключва през 1999 г. с изявлението, че автомобилната катастрофа, при която умира принцесата, е причинена от Анри Пол, който загубил контрол над колата при висока скорост и под влияние на алкохол. Кръвният анализ показал, че съдържанието на алкохол в кръвта му било три пъти повече от допустимите норми.

По темата

Любопитен факт е, че бащата на Доди - Мохамед Ал-Файед, собственик на „Хародс" и на хотел „Риц", твърди, че катастрофата е резултат от конспирация и е ръководена от MI6 по инструкции от принц Филип, херцог на Единбург.

През 2007 г. в Кралския съд започва ново разследване. На 7 април 2008 г. съдебният състав потвърждава решението си - Даяна е загинала поради невнимателното шофиране на Анри Пол и поради преследването от страна на фотографите.