Ясно е, че на балотаж ще отидат двойките на ГЕРБ и БСП, смята проф. Михаил Константинов

„Според мен най-лесни за ГЕРБ изборите биха били с кандидатура на Бойко Борисов. Големият проблем на тези избори е, че политиците ни се опитват да ни заблудят, че се интересуват от политическите правила”, коментира в „Здравей, България” предстоящите президентски избори политологът Татяна Буруджиева. 

По темата

Според нея вместо изборите не се използват за важните разговори, които вълнуват българите.

Ген. Радев засега остава по-знаковата фигура за левицата. Пред АБВ няма много алтернативи. Ако издигнат собствен кандидат, те ще трябва да се преброят, което не е много добре за тях. От друга страна, ако не се преброят, ще излезе, че трябва да приемат и отстояват думите, които казваха за Радев”, на мнение е Буруджиева.

„При Патриотите с кандидатурата на Велизар Енчев нещата не стоят чак толкова безоблачно относно активизиране на вътрешни подкрепи. В ляво кандидатурата на БСП все още не е изградила своята сила и докато седим и чакаме кой ще е вицето, ген. Радев не изглежда толкова силен”, коментира още политологът.

Според математика проф. Михаил Константинов, ако се следва политическата логика, е ясно, че на балотаж ще отидат двойките на ГЕРБ и БСП.

„От гледна точка на лица, смятам, че от ГЕРБ не е изчерпана нито една опция”, смята той.

„Само два дни след нашите избори са тези в САЩ. Там играчите се знаят кои са и битката се води с всички сили. Ще се окаже, че те ще са много по-важни за нас от нашите собствени, защото до голяма степен ще определят какво ще се случи по света. Там има две политически тенденции, които се сблъскват – едната на изолиране на САЩ и решаване на вътрешните им проблеми и другата – увеличаване на американското влияние. Трудно е да се каже коя от двете линии би била по-успешна, защото са коренно различни”, обясни проф. Константинов.