Смъртоносният циклон все още се намира над южната ни съседка

Има ли опасност пороите в Гърция да стигнат до нас? Смъртоносният циклон все още се намира над южната ни съседка и ще продължава да носи със себе си дъждове и през следващите няколко дни. Очакванията са обаче силата им да отслабва. 

По темата

Сегашното явление в Гърция е същото като това, което удари Македония на 7-и август. Студен фронт идва от Западна Европа, стига до Балканите и забавя своя ход. Така над Южните Балкани често се образува циклон, но този процес е много по-характерен за зимните месеци. А тъй като в момента това се случва, когато морето все още е топло, циклонът се зарежда с още повече дъжд и резултатът е: много интензивни валежи.

В град Керкира на остров Корфу са измерени за 24 часа 381 лита на квадратен метър. Като прибавим и днешните 23 литра - това прави вече близо 400 л/кв.м. - рекорд, който дори при нас никога не е бил отчитан.

В град Каламата, който е сред най-пострадалите на полуостов Пелопонес, са паднали 128 л/кв.м.

Циклонът засяга и северната част на Гърция, но няма да дойде у нас. Ние сме в периферията му и ще си останем там. Влиянието му  също ще остане такова, каквото е и към момента тук - по-хладно време със слаби превалявания, при това само в Западна България. 

Циклонът обаче причини и други аномалии във времето  - на западния бряг на полуостров Пелопонес и на островите Закинтос и Кефалония се образуваха торнада.