Над 30 пожарникари, хеликоптери и самолети участват в гасенето

Пожар избухна на гръцкия остров Тасос. Над 30 пожарникари, 15 пожарни и 6 хеликоптера се борят с огнената стихия. Един от огнеборците е бил сериозно ранен. Той е откаран в болницата в Кавала. 

СНИМКИ ОТ ПОЖАРА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

За момента няма данни за пострадали българи вследствие на пожара на остров Тасос. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. 

Четири са огнищата, които са обхванали туристическия остров по-специално в Рахони, Тасос, Аликес и Лименария. Силните ветровев пречат на потушаването на пожара. Всички екипи в района, включително от Кавала и Елефтерупули, са вдигнати под тревога.

Огънят е причинен от мълния. Той е тръгнал от село Принос. Със заповед на пожарната и общината незабавно са евакуирани жителите на планинското село, както и на Свети Пантелеймон.

Кметът на Тасос Костас Хаджиемануил не скри своята загриженост за развитието на пожара, като каза, че огнищата са многобройни и едва ли могат да бъдат овладяни.

Огнената стихия събуди спомените от 1985 г., когато пожар унищожи голяма част от горите на острова.

Пожар избухна и в манастир "Хилендар" в Света гора. 36 пожарникари с 18 превозни средства, 24 туристи и два хеликоптера се борят с огъня и там.

За момента няма постъпили обаждания от български граждани в генералното консулство в Солун или в посолството в Атина от българи, които да имат нужда от помощ или да са пострадали.

"Единият пожар е до Лименария. Другият, който достига къщите на градчето ,е до Скала Калирачиш. Пътят от манастира Архангел Михаил към Golden beach е затворен! Пламъците са достигнали пътя. Погасяването на пожара продължава все още с хеликоптери, 5-6 самолета, военна техника и много пожарни. Пътуването към остров Тасос не е препоръчително, всичко е в тежък пушек и дим", пише зрителят на NOVA Христо. 

"Пожарни автомобили, полиция и линейки пътуват с фериботите от Керамоти за о. Тасос", пише друг зрител. 

От външното министерство на България уточняват, че към момента се проверява информацията за блокирани наши сънародници в районите, обхванати от пожар. Нашето посолство и консулството в Солун са във връзка с местните власти, съобщи Агенция "Фокус". 

Репортери: Бойка Атанасова, Николай Василковски