Източници от София и Брюксел лансираха слуха

Смяна на играча ни за шеф на ООН? Източници от София и Брюксел лансираха новината, че кандидатът на България за генерален секретар на асамблеята Ирина Бокова ще бъде заменена от еврокомисаря Кристалина Георгиева.

По темата

Очаквало се това да стане с подкрепата на няколко европейски държави, в това число Германия.

Според неофициалната информация решението за смяна на играча ни ще бъде взето от правителството във вторник. Заседание, оказа се, наистина ще има. Темата „ООН” обаче засега не фигурирала в него.

"Засега няма официално внесен проект на решение по този въпрос", заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Не пречи обаче да се появи до понеделник вечерта. Междувременно обаче вицепремиерът отклони темата. Не стана ясно и дали въпросът е бил обсъждан изобщо в правителството.

По принцип процедурата в ООН позволява да се излъчват кандидати за генерален секретар до последния момент. Според бившия външен министър Кристиян Вигенин обаче това не е  никак добра идея.

"Държавата да изтегли своя кандидатура изглежда вече много несериозно. Този въпрос трябва да се мисли навреме и предварително", заяви той. 

Според него изобщо не е вярно, че Ирина Бокова няма шанс. Затова трябвало правителството да търси международна подкрепа за нея, а не първа резерва.

От БСП призоваха Георгиева незабавно да каже ще се кандидатира ли наистина. Въпреки това от офиса й в Брюксел на този етап отказаха коментар. Наши източници обаче потвърдиха, че номинацията й вероятно ще стане факт.

Вече се появиха и първите международни реакции на слуха за номинацията. Началникът на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Мартин Зелмайер изрази в Twitter подкрепа за Георгиева.