Той е подкрепен от 7 партии

Ивайло Калфин влиза в президентската битка. Кандидатурата му беше издигната от АБВ. Той ще атакува "Дондуков” 2 за втори път.

След шумната предизборна раздяла с БСП номинацията на Калфин изглежда логичен ход на АБВ, защото във вътрешното допитване преди време той и Георги Първанов събраха най-много гласове сред симпатизантите на партията.

По темата

След два мандата на „Дондуков” 2 и коментари, че има юридически пречки пред кандидатирането му за трети, Първанов се отказа и така се стигна до номинирането на Ивайло Калфин. Подкрепя го коалиция от седем партии, сред които и Гергьовден.

Пет години след първото си участие в президентски избори, които загуби от действащия президент Росен Плевниев, Калфин отново се впуска в президентската надпревара. Според лидера на АБВ основният му плюс е биографията, в която вече е записано - бивш министър на външните работи, бивш евродепутат, бивш социален министър.

В тези избори основният конкурент на АБВ щял да бъде ГЕРБ и моделът на управление в президентската институция, наложен от тях. С БСП на този етап от предизборната надпревара партньорството е невъзможно.

Добрият тон по адрес на основния политически опонент на изборите обаче беше запазен.

Името на вицепрезидента остава неизвестно - поне в близките 10 дни. След днешната номинация симпатизантите на лявото ще трябва да избират между кандидатите на БСП, АБВ и „Движение 21”.

Така по-малко от два месеца до изборите единственото неизвестно в президентския пъзел остава името на кандидатът на ГЕРБ. Тяхната номинация трябва да стане известна в началото на октомври.