Цената на превоз скача, ако вдигнат данъка от 2017 г.

Поскъпване на такситата от догодина! До това може да се стигне заради плановете на много общини у нас да вдигнат патентния им данък. С колко може да скочи цената на превоза?

След като през април беше приет нов данък върху таксиметровия превоз на пътници, общините трябва да определят каква да бъде стойността му. Този данък на практика замества корпоративния и Данък общ доход, обясниха от Столичния общински съвет. И така предложението в София е той да бъде в размер на 850 лева. На този етап превозвачите обаче не искат да правят прогнози дали това ще доведе до по-високи цени за услугата. Смятат обаче, че няма как да не се отрази.

Емил е професионален шофьор повече от 20 години. Зад волана на таксито си е по 8-9 часа на ден. 

По темата

„Реално хората, които карат знаят, че ние не можем да имаме гарантирани приходи. Имаме гарантирани разходи”, обяснява Емил.

Че трябва да се плаща е убеден. Смята обаче, че 850 лева годишно няма начин да не се отразят на джоба. И на неговия, и на клиента.

„Естествено, че тези пари трябва да се вземат от някъде и те ще се вземат от клиента, но моите разговори с превозвачите са, че тарифата на километър няма да се мърда, евентуално начална такса повикване”, обясянва Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите шофьори.

В момента дневната тарифа в столицата е 77 стотиники. 70 стотинки е таксата за повикване. Велина не ползва такси всеки ден, но когато бърза избира този вид услуга.

„Те ще трябва да увеличат цените на услугите си и съответно те ще влияят и върху нас”, смята Велина Янева.

Между 300 и 1000 лева може да бъде данъкът за такситата според закона. Само в София жълтите коли са 6000 – достатъчно голям брой според вносителите, за да поискат данъкът да стане 850 лева.

„Тази цена не е взета произволно. Тя е на база каква беше цената на този патентен данък върху 2007 г., когато беше преустановен този данък, а тя беше 653 лв. с инфлацията от 38% стигат до цената”, коментира Екатерина Йорданова, председател на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

„Ще поканя някой от общината, който ги е предложил тези 2.40 лева на ден, да дойде и да ги изкара 365 дни в годината. Да види как е и тогава да дава предложение”, заканва се шофьорът Емил.

В Пловдив данъкът ще бъде 300 лева. Варненските таксита ще плащат колкото софийските, а в Бургас са рекордьори с 900 лева данък. Засега обаче не се обмислят протести.