Парите ще се използват за техническа помощ и системи за видеоналюдение

Европейската комисия реши да даде 108 милиона евро на България за охрана на границите ни и управление на миграционните потоци.

"България не е оставена сама. Нашата цел е тази сума да достигне 160 млн. евро. Следващите няколко дни ще намерим механизмите, чрез които да предоставим и останалите 52 млн. евро", заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер. 

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Припомняме, че решението бе взето на Срещата на върха на лидерите от Евросъюза, която се провежда в словашката столица Братислава. На нея страната ни потърси спешна помощ от 160 милиона евро за удържане на мигрантския натиск. 

По темата

„Важното е, че имаше солидарност и оценка на труда и на това, че незабавно трябва да се дадат парите”, коментира Борисов.

"От самото начало ЕК подкрепя всички страни-членки, за да се справят с бежанската криза и България не е изключение. Оценяваме високо усилията и ангажимента на българските власти в работата им по управление на външната граница на Европейския съюз. Бързото обработване на молбата на българските власти показва, че сме готови да отпуснем допълнителна помощ, когато тя е необходима, и че България, като външна граница, получава пълната ни подкрепа. Външната граница на една страна-членка е външна граница на целия Европейски съюз”, заяви Димитрис Аврамопулос, комисар за миграцията и вътрешните работи.

Поисканите пари трябва да отидат за охрана на границата с Турция. Именно оттам идва най-големият миграционен натиск. Основанието за нашето искане е, че така България подсилва охраната на външната граница на Европа. Срещата в Братислава е първа за лидерите на ЕС след решението на Великобритания да напусне съюза. Затова на разговорите не присъства британският премиер Тереза Мей.

От близо 23 хиляди опита за преминаване на българската граница, предотвратени са били около 20 500. Иначе на масата на дипломацията в Братислава лидерите на 26-те страни на ЕС също обсъждат проблема с бежанците. Парите ще се използват за техническа помощ и системи за видеоналюдение. С част от тях ще се покрият и разходи по охраната на границата. България кандидатства за втори път за финансова помощ. Преди месеци страната ни е поискала по-малко пари, но без отговор.

До момента ЕК е одобрила 12 милиона евро спешна допълнителна помощ за България за справяне с бежанската криза. Те са насочени към осигуряване на подслон, храна и лекарства на пристигащите бежанци, както и екипировка на българските гранични полицаи. В допълнение страната има достъп до 91 милиона евро за миграция и опазване на външните граници на ЕС за периода 2014-2020.