Здравното министерство и болниците си прехвърлят вината

Кой е виновен за опашките на пациенти пред новия пръстов идентификатор в болниците? След като вчера онкоболни чакаха с часове да се пробва системата, днес Здравното министерство и болниците си прехвърлят вината. 

По темата

Дълга опашка от пациенти имаше не само в онкологичния център, но в Университетската болница "Света Анна", където хора чакаха с часове да бъдат хоспитализирани. Днес ситуацията изглеждаше далеч по-спокойна.

Тази сутрин в студиото на "Здравей, България" зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обеща незабавно да разпореди на всички болници въвеждането на новата система да не е за сметка на пациентите.

Оказа се, че управата на областния онкологичен център е започнала регистрацията по пръстови отпечатъци веднага след инсталиране на програмата. Вината била на служителите, които бързали да регистрират възможно най-много пациенти до началото на октомври, когато новият метод влиза в сила.

Шарков предупреди лечебните заведения, че устройствата трябва да се поставят там, където ще са най-удобни за пациентите, не за служителите.

Дългите опашки в друга столична болница - "Света Анна", пък се дължали не на новите идентификатори, а на старта на новата учебна година. Заради този факт през регистратурата в понеделник са преминали с 35% повече пациенти.

Наемане на допълнителни служители за регистриране на пациентите не се обмисля в нито едно от двете лечебни заведения.