От управляващата партия настояват той да се извини публично за провокативното си поведение

„ГЕРБ определя като недопустими изказванията на Пьотр Толстой. Настояваме руският телевизионен журналист и депутат от партията „Единна Русия“ да се извини публично за провокативното си поведение”, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на партията Цвета Караянчева по повод репликата на бъдещия руски депутат Пьотр Толстой, че България ще бъде изкупена.

По темата

„Настояваме руския тиви журналист да се извини за думите си, не трябва да се злоупотребява с името и честта на българския народ, имаме самочувствието на държава със собствен суверенитет, вярваме, че партия „Единна Русия” не стои на това мнение”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Караянчева допълни, че няма да позволят на никого да ни вменява комплекс за малоценност и осъждат всеки опит за насаждане на омраза и разцепление.

„България е страна-членка на ЕС, ние сме част от Обединена Европа и имаме самочувствието на равностойна и равноправна държава със собствен суверенитет, който никой не може и не трябва да нарушава”, посочи Караянчева.

Според ГЕРБ мнението на Толстой вреди на двустранните отношения между България и Русия. Караянчева призова партия „Единна Русия“ да се разграничи незабавно от думите на бъдещия депутат. „Няма да позволим на никого да поставя под съмнение териториалната цялост на страната ни”, се казва в декларацията на ГЕРБ.

От управляващата партия смятат още, че публично заявеното твърдение на Пьотр Толстой, че половината от Черноморското крайбрежие вече са го купили руснаци, е абсолютно невярно и манипулативно.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към управляващите: „Не мислим, че трибуната на НС е мястото за обсъждане на изказването на руския депутат, но ни предизвикахте с лъжите, които изрекохте”.

„Това, което правите днес, е още едно доказателство за това защо светът гледа на България по този начин, защо от Изток някой иска да купува, а от Запад – да ни прави буферна зона за бежанци. Защото управляващите в България са хора без характер, без позиция по националните интереси, а където и както им изнася, където са „началниците”- натам се кланят. Говорите тук от името на народа - питахте ли народа, когато си вдигнахте ръката за санкциите срещу Русия, питахте ли земеделските производители колко загубиха, от чие име го направихте, има ли решение на българския парламент за това?”, добави Нинова.