Той е издигнат от инициативен комитет

Бившият министър-председател Пламен Орешарски се кандидатира за президент на изборите на 6 ноември, съобщиха за NOVA от Централната избирателна комисия (ЦИK). Той си е подал документите за регистрация в комисията, като е издигнат от инициативен комитет.

По темата

В профила си във Facebook Орешарски обясни защо е решил да се включи в президентската надпревара. "Винаги съм гледал на Президентската институция с огромен респект, въпреки силно ограничените й правомощия. Това е институцията, която е особено важна в следващите години поради поредицата вътрешни и външни предизвикателства, застрашаващи самите устои на държавността", написа той и добави:

"Българският Президент няма лостовете на изпълнителната власт и това формално може да оправдае всяко негово бездействие. Той обаче има други, не по-малко важни лостове – да задава тона на политическите дебати, да дефинира националните цели и политики, особено в по-дългосрочен хоризонт, да бъде коректив на прибързани и необмислени докрай решения. И най-важното, да търси това, което ни обединява като общество, а не това, което ни разделя. Последните аргументи надделяха в решението ми да приема да бъда издигнат като независим кандидат за президент".

Пламен Орешарски - финансист и политик. В първото - експерт и преподавател, във второто - с бурен политически живот, изпълнен със скандали. А тези скандали се случваха около всеки негов опит да управлява.

През 2003-та година кандидатурата му за кмет на София беше оттеглена и той беше изгонен от СДС заради среща с бизнесмена Васил Божков.

10 години по-късно още по-мощен скандал сложи край и на кариерата му в министерския съвет.

Краткото управление на кабинета "Орешарски" беше белязано от най-дългите антиправителствени протести, заради решението начело на ДАНС да бъде поставен депутатът от ДПС Делян Пеевски.

След оставката си, Пламен Орешарски изчезна от политическия живот, но не пропускаше партийни мероприятия, организирани от бившия шеф на БСП Сергей Станишев.

До днес, когато заедно с бившия транспортен министър от своя кабинет - Данаил Папазов, се  явяват като кандидат-президентска двойка.

Една друга двойка, отново откъсната от лявото пространство, също подаде документи за битката за „Дондуков” 2 - Татяна Дончева и Минчо Спасов.

Заявките за Президентството продължават да се приемат до 4-ти октомври. Най-нетърпеливи с регистрацията бяха Красимир Каракачанов и Явор Нотев, които обединиха патриотичните врагове, Трайчо Трайков и Съби Събев, които разделиха реформаторите, Румен Радев и Илияна Йотова, които ядосаха опонентите, както и Митьо Пищова и Радо Шишарката, които разсмяха избирателите.

Последни на сцената ще излязат от ГЕРБ, които изнервиха публиката с мистерията около своите кандидати и ще ги обявят на 2-ри октомври. Последни, освен ако  ДПС и ДОСТ не решат също да заявят участник.