Предстои експертиза за установяване на причината, довела до скъсването й

Скъсана носеща планка на кабината е причина за инцидента с асансьора в жк „Свобода”, съобщиха от Агенцията за метрологичен и технически надзор.

По темата

Съоръжението пада три етажа надолу. Вътре има четирима възрастни и едно дете, които са били изведени около 20 минути по-късно. Двама са били прегледани в Пирогов, а останалите трима – във ВМА.

Огледът на асансьор показва, че кабината е видимо изкривена и е с отворени врати. Той е нов, хидравличен, произведен в България през 2008 г. и е въведен в експлоатация през 2011 г. Всички прегледи са извършвани в срок, като последният технически преглед е бил на 17 май тази година от надзорната фирма “Естима - КМ” ООД.

“Специфичният начин на скъсване на носещата планка не е позволил задействането на системата за аварийно спиране. Предстои възлагане на обстойна техническа експертиза, включително на характеристиките на метала, както и на връзките на планката с хидравличния цилиндър и кабината. След изготвянето на тази експертиза ще има окончателна позиция за причините, довели до инцидента”, каза председателят на Агенцията Александър Манолев.

Очаква се резултатите от експертизата да са ясни в рамките на месец.