Проучването проверява нагласите по света към предстоящия президентски вот в САЩ

Проучване, проведено от мрежа от водещи изследователски агенции, сочи, че предстоящите избори за президент в САЩ предизвикват интерес по цял свят.

По темата

Резултатите от анкетата, проведена през август от УИН/Асоциация „Галъп интернешънъл“ сред граждани на 45 страни, показват, че Хилъри Клинтън е предпочитана пред Доналд Тръмп във всички държави, с изключение на Русия.

Кандидатът на Демократическата партия е изключително популярна в Западна Европа, Латинска Америка и Африка. Номинираният от републиканците пък се радва на по-голяма подкрепа сред жителите на Русия и на значителна - в Китай.

България се нарежда сред държавите, в които подкрепата за Клинтън преобладава, но е сравнително ниска в сравнение с другите страни по света. У нас 51% казват, че биха гласували за Клинтън, 26% - за Тръмп, а останалите се затрудняват да отговорят.

Близо 70% от участвалите в допитването казват, че това кой ще бъде президент на САЩ ще бъде от изключително значение за техните собствени държави.

31% оценяват влиянието на вота отвъд Океана върху България като много високо, 19% - като високо, 19% - като ниско, 11% - като никакво.

Около 78 на сто от респондентите в глобален мащаб препоръчват на следващия американски държавен глава в работата си да се води не само от местни интереси, но и от интересите на целия свят.

Само 16% от световната общественост съветва следващия стопанин на Белия дом да поставя Америка на първо място, пренебрегвайки глобалните проблеми.