Коментарът на македонския политик идва след скандала с поругаването на паметник от журналиста Миленко Неделковски

Република България е наш съсед, с която имаме много общи неща и трябва да направим всичко, така че историята да ни сближава, а не да ни разделя. Македония е място, където са се случвали много значими исторически събития преди да се създаде нашата държава. Република Македония трябва да разреши по институционален път Република България да положи собствена плоча на Каймакчалан, ако българите го поискат“. Това каза лидерът на управляващата в западната ни съседка партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Коментарът му дойде по повод скандала с македонския журналист, поругал нашия паметник на връх Каймакчалан, съобщава БГНЕС.

По темата

Никола Груевски категорично се разграничи от действията на Миленко Неделковски.

Трябва да се има предвид, че става въпрос за историческо събитие с участието на 1,2 млн. войници от две държави – България и Сърбия, където има и огромен брой македонци, включително доброволци и принудително мобилизирани. Но огромната част от тях - 33 000, са част от 11-та дивизия на Българската армия, която е била създадена от борци на ВМРО – бивши комити и войводи. Съвсем нормално е за такова историческо събитие, което в западната историография се нарича Македонски фронт, да има паметници“, каза още Груевски.

Той подчерта, че след като сърбите са поставили своя плоча на това място, не вижда никаква причина България да не пожелае по легален начин да направи същото.

Според Груевски плочата трябва да бъде поставена и като знак на уважение към загиналите българи.