Открити са огромни количества валута за милиони

Разбиха голяма печатница за изработване на фалшиви евро банкноти при съвместна операция на Европол и българските спецслужби. Открити са огромни количества валута за милиони.

Производствената база е била в промишлената зона на Пловдив. Намерени са фалшиви 3 300 000 евро, разпространявани в България и още няколко държави от Европейския съюз. 

По темата

Разследването е започнало през месец май, а сигналите са дошли в края на миналата година, когато във всички европейски държави са били открити именно фалшиви пари от българското производство.

Сделки са се извършвали на много места в София и Пловдив. Задържани са девет души. Един от тях е бил съден в Германия заради същото престъпление още през 2006 г. Изтърпял е наказанието си, а след това отново започнал да се занимава с фалшифициране на пари. Всички тези хора са хванати в момент на две сделки. Едната за продажба на 50 000 фалшиви евро, а другата – за 100 000 фалшиви евро.

„Това е най-значимият удар на българските правоприлагащи органи по противодействие на този вид престъпност. Тази организирана престъпна група бе изведена от колегите като изключително опасна и основна заплаха за финансовата сигурност на ЕС”, заяви на пресконференция главният секретар на МВР Георги Костов.

Качеството на фалшивите банкноти е било изключително добро, обясни представител на Европол.

Още подробности очаквайте в централната емисия новини в 19.00 часа.