52 души са ужилените от финансовата пирамида "Проксима"

"Според мен наистина има загуба. Дали има и измама, това ще преценят органите на реда. Самият факт, че няма осчетоводявяне на получените суми във фирмата, вероятно това се е установило в процеса на обявяването по несъстоятелност, дава основание да се говори за едно откровено закононарушение", коментира в студиото на "Здравей, България" финансистът Емил Хърсев.

По темата

Изказването му беше по повод ужилените от финансовата пирамида „Проксима”. Припомняме, че от фирмата с управители Виолета Пенкова и Любомир Бишаров, пострадаха 52 души. Фирмата фалира през 2012 година.

„Убедиха ни, че сумите са гарантирани, а доходите ще са добри. Спазваше се доста висока конфиденциалност. Не сме подписвали никакви документи при даването на парите, получавахме само запис на заповед”, разказа един от потърпевшите, който е загубил над 100 000 лева.

Хората споделят, че лихвата не е била голяма – малко над тази, която предлага банката.

"Загуби винаги ще има, докато има бизнес и риск. Най-големите загуби по света хората понесоха от вложения в борсови ценни книжа", добави финансистът Емил Хърсев. 

По думите му, ако има престъпление, човек отговаря с цялото си имущество, в случая задълженото лице или собственикът на фирмата. И даде за пример хората, които са загубили 60% от вложените си в банки пари. 

Повече по темата гледайте във видеото.