Повод за предложените промени са десетките пациенти, които след излизането си от болница остават напълно безконтролни

Последващ контрол за всички хора с психични заболявания, които не са в клиника. За това настояват лекари.

Повод за предложените промени са десетките случаи на хора със заболявания, които след излизането си от болница остават напълно безконтролни и нерядко тормозят и заплашват съседите си.

По темата

Блок 512 в столичен квартал. Живот в страх и в плен на две жени - майка и дъщеря, с диагноза шизофрения. Тук така се живеело, казват хората.

„Жена ми с количката се качваше по стълбите и Виолина Крумова я беше нападнала с дъска за хляб”, разказва Росен  Василев.

„Вече ни знаят и институциите даже понякога ни затварят телефоните”, разказва Хризантема Панова.

И двете жени живеят сами. В мизерия - без вода, ток и елементарни удобства за нормален живот. 

„Отиват в диспансерите за 1-2 най много 4 месеца и пак се прибират”, обяснява Хризантема Панова.

„Когато се върнат първите 2 седмици са спокойни , но след това като не приемат лекарства просто няма кой да се грижи за тях и откачат”, разказва Росен Василев.

През годините жените за малко да станат жертва и на имотна измама, но се спасили. Сега - отново са в психиатрия, след като се намесили от полицията. В същото време социалните работници обясняват - няма място в домовете за възрастни хора с психични заболявания. А у дома според всички са опасни и за околните, и за себе си.

Решението според експерти е да се създаде екип, който да следи подобни случаи и да обгрижва тези хора.

„Трябва да има мултидисциплинарни екипи, които да се грижат за тях, защото тяхната агресия е поради безпомощност и поради страх от това, че обществото ги отхвърля”, обясни доц. Христо Хинков - директор НЦОЗА.

И още идеи за промени - създаване на система между социални служби и медицински екипи за преценка на състоянието на хората с проблеми. Както и разкриване на още клиники за психични разстройства. Но трябват и пари.

„България е една от страните в ЕС, където се отделят най-малко пари за психиатрично обслужване”, заяви Мат Мюен - представител на СЗО.

От следващата година трябва да стане ясно ще се реформира ли системата. А дотогава в блок 512 ще се надяват двете жени да не са агресивни.