Арестувани са и служител на ИАРА, както и представител на организацията "Морски звуци"

Три лица от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са били задържани при акция на ДАНС и прокуратурата, съобщи в предаването „Здравей, България” Румяна Арнаудова, говорител на Главната прокуратура.

Арестуваните са изпълнителният директор Янчо Янев, служителят на ИАРА Златин Георгиев и Петър Генов от организацията „Морски звуци”.

„Провежда се разследване в Бургас, София и Ямбол. Иззети са множество документи. Разследва се злоупотреба с евросредства, както и изпълнителния директор на ИАРА”, каза Арнаудова.

На пресконференция във вторник следобед стана ясно, че чиновникът в ИАРА източил 60 000 лева евросредства чрез тъща си и със знанието на Янев.

Престъпната дейност е извършвана в периода март- октомври 2015 г. от дружеството "Капитан Зет", собственост на  Бонка Тодорова. Оттам били представени неверни сведения  на ИАРА в опит да получат пари от Европа за рибарство. Сред фалшивите документи било и решение за улов на калкан.

След представянето на неистинските сведения дружеството получило въпросните 60 000 лева.

Все още не са повдигнати обвинения на нито един от задържаните.

Предстои прокуратурата да поиска отстраняването или уволнението на Янев. Каква е неговата роля в схемата все още не е ясно. 

Според експерти в бранша обаче неговата шефският пост е доста  проветрив. Само за последните пет години са сменени четирима директори. Предишният началник Майдън Сакаджиев също си отиде след съмнения за корупция и разпоредени от него масови уволнения. 

От прокуратурата обявиха, че разследват още сигнали за злоупотреби в агенцията. 

Относно поискания имунитет на Делян Добрев в ефира на „Здравей, България” Арнаудова каза, че се извършват действия, съобразно доказателствата, които са събрани. „Твърдим, че е налице бездействие и безстопанственост. Делян Добрев не е предприел каквото и да е действие, за да се прекратят плащанията към „Парсънс”, допълни тя.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.