Обиколката на Ани Салич и Ники Дойнов продължава

Обиколката на Ани Салич и Ники Дойнов продължава. Какво очакват българите от новия първи? Това се опитваме да разберем с този традиционен формат на Новините на NOVA.

Ани и Ники днес са в София, защото столицата е родният град на двама от кандидатите за президент на България - Трайчо Трайков и Ивайло Калфин.

По темата

Дни преди изборите депутатите приеха окончателно изборните правила. Гласовете от квадратчето „Не подкрепям никого” ще участват в преброяването, но само на мажоритарни избори. Секциите в чужбина – без ограничения остават те в държави, членки на ЕС, но извън ЕС те ще са до 35 секции.

Единственото различно е, че не се прие идеята в една секция да има повече от една урна. Изглежда и депутатите се измориха от дебатите по новите промени на Изборния кодекс и днес те минаха далеч по-спокойно.

„Не подкрепям никого" е квадратчето, което тази година за първи път е в бюлетината.

Оказва се, че много от младите хора се вълнуват от изборите. Ани Салич и Ники Дойнов се срещнахме с младежи, които искат да останат да живеят и да работят в България. И които истински се вълнуват от изборите. Може би сред тях е и бъдещият президент на България след години.

Какво очакват младите от новия първи – гледайте във видеото!

Намираме Нина Гаджева в бившето ѝ училище по туризъм във Велико Търново. Само преди две години тя е изживяла мечтата си да бъде президент на България, макар и за ден.

Днес като един от лидерите на програмата „Джуниър Ачивмънт”, Нина обучава децата в родното си училище.

„Всички ученици и студенти посещават часовете ни с голям интерес”, обяснява НИна Гаджева.

Запитана защо понякога децата не искат да влизат в час, тя обяснява, че може би понякога методите не са интересни.

„Аз се старая да привлека вниманието им”, заявява Нина Гаджева.

Според нея целта на политиците трябва да е да ни обединят.

За Габриела, магистър по история в Софийския университет, пример за държавник е Стефан Стамболов.

„Това е един силен държавник, който знае къде е мястото на България и знае с какви средства да извоюва най – доброто”, обяснява Габриела Рангелова, магистър по история.

В търсене на най-добрия политик и истинската промяна е и бъдещият историк Илия.

Какво мисли той за квадратчето „Не подкрепям никого" в бюлетината?  

„Зачеркването на този знак не помага с избора”, смята студентът Илия Макрелов.

Габриела не е съгласна.

„Трябва да има някакъв вариант обществото да каже, че това, което се предлага, не ми харесва”, смята тя.

И докато младите все още умуват за кого да гласува, днес пред президентството имаше протест. С кукери на Димитровден неправителствени организации гониха злото от институциите тази сутрин. В протеста, който започна пред сградата на Министерския съвет и приключи пред парламента, участваха родители на деца с увреждания и разведени родители, които нямат възможност да виждат децата си. Протестът им е срещу неадекватното отношение на държавните институции към проблемите, с които те се сблъскват. 

До 1 ноември „Джуниър Ачийвмънт” набира компании и организации, които искат да приемат младежи – мениджъри за един ден. Повече четете тук: http://www.jabulgaria.org/