Удар за Борисов, който сгреши с Цачева, коментира Франс прес

По темата

Бившият командващ ВВС Румен Радев печели с малко първия тур на президентските избори в страната, сочи екзитполът, а резултатите могат да повишат политическата нестабилност в България, предаде „Ройтерс”, цитирани от БГНЕС.

От агенцията припомнят, че премиерът Борисов каза, че ще подаде оставка, ако Цецка Цачева загуби на първия тур. Според наблюдателите обаче дори и да не го направи, опозиционните сили могат да се опитат да свалят неговото правителство.

Според конституцията на България президентската институция е предимно церемониална, но той или тя могат да влияят на общественото мнение, имат право на вето и на политическо лобиране. 

Удар за Бойко Борисов на президентските избори. Така агенция Франс прес озаглави кореспонденцията си за първите данни на екзитполовоте.

Удар за Бойко Борисов на президентските избори. Така агенция Франс прес озаглави кореспонденцията си за първите данни на екзитполовоте.

Българският премиер Бойко Борисов претърпя неудобно поражение в първия тур на президентските избори, констатира още агенцията. Екзитполът показа, че неговият кандидат остава втори.

Франс прес цитира данните на екзитполовете. Ако резултатът се потвърди, предстои тежък балотаж на 13 ноември между Цачева, която е председател на парламента, и бившия командваш ВВС и ас на авиацията Радев.

И от Франс прес припомнят обещанието за оставка на премиера.

АФП добавя обаче, че още не е ясно дали Борисов ще направи това преди обявяването на официалните резултати в понеделник. Той може също да изчака втория тур следващата неделя, преди да вземе решение.

Наред с неизпълнението на основни реформи Борисов очевидно е изчислил неправилно издигането на праволинейната Цачева за президентския пост, смятат експерти.

БОРЯНА ДИМИТРОВА: ГЕРБ ГУБИ ГРАДСКИЯ ДЯСНОЦЕНТРИСТКИ ЕЛЕКТОРАТ

„Видяхме голям срив в подкрепата на ГЕРБ в големите градове година след местните избори, където ГЕРБ се представи много добре“, изтъкна Боряна Димитрова от социологическата агенция „Алфа рисърч“. „Това се обяснява с личността на кандидатката и с кампанията, която бе насочена към малките градове. Вратата за избори е отворена“, смята още тя.

Страната, която винаги ходи по тънкото въже между Изтока и Запада, и Москва, и Брюксел ще наблюдават много внимателно дали новият президент може да се наклони бившата комунистическа страна повече към руската, или западната орбита, коментира още АФП.

България, член на НАТО, през септември миналата година разгневи Москва, като не даде въздушното си пространство за руски хуманитарни полети за Сирия.

Сегашният президент Росен Плевнелиев беше много прям в критиките си към Русия и нейния президент Владимир Путин. Но в същото време икономиката на България е изключително зависима от Русия, особено от газ.

И Цачева, и Радев смятат, че санкциите на ЕС, наложени на Русия заради Украйна, трябва да се вдигнат.

Ген. Радев обаче също така заяви, че "подобряване на отношенията с Русия не означава отстъпление от евроатлантическите ценности."

Президентският вот се възприема като решаващ за българския премиер Бойко Борисов, който бе казал, че той е тест за партията му ГЕРБ, предаде „Дойче веле“. И от тази агенция припомнят обещанието за оставки, ако Цачева не спечели още на първия тур.

Експертите смятат, че Борисов е направил грешка, предлагайки Цачева за президентския пост.

България продължава да се движи по тънкото въже, балансирайки между Русия и статута си на член на ЕС и НАТО, коментира „Дойче веле”. 

Кого ще подкрепите на балотажа? Гласувайте в нашата анкета тук