Имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка

Православната църква почита паметта на покровителя на семейството - светия Великомъченик Мина. 

Десетки вярващи прекараха ноща пред чудотворната икона на светеца в манастира „Св. Мина”. А тази сутрин се изви опашка от стотици вярващи, които искат да се преклонят пред чудотворната икона. 

На този ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По темата

По традиция вярващи от всички краища на страната посетиха днес Обрадовския манастир, носещ името на светеца.

Според поверието молитвите, изречени както пред иконата и пред мощите на Свети Мина, се сбъдват. Хората чакаха с часове само за да се докоснат за няколко секунди до тях. 

Още преди изгрев слънце свещите вече горяха. А тишината отстъпваше пред шепота на изречените молитви. От 30 години Лилия е сред първите пред иконата на светеца. 

"Всеки живее с тази мисъл, че Господ гледа и помага", каза Лилия Гечева. 

Нощта в храма прекараха десетки вярващи в изцелението. Като Ани, за която чудото ще е да остави патериците, съпътстващи я от 13 години. 

"Дойдох с нагласата още от вкъщи, че трябва да остана тук. Пожелавам на всички да почувстват това, което аз чувствам", каза Ани. 

Други дойдоха не за да измолят, а за да благодарят за чудото.  

"Преди 7-8 години точно на 11-ти ноември Св. Мина ме запази жива от една катастрофа и така разбрах, че той е мой покровител", каза Надя. 

С изгрева на слънцето върволицата от миряни се изви чак до храмовите порти. А малко по-късно и отвъд тях. 

"Толкова много народ и не само днес, а всеки ден доказва наистина, че иконата е чудотворна и в днешни дни стават чудеса", каза Браницкия епископ Григорий. 

Половинвековната история на иконата помни стотици изцерения на неизлечимо болни. Помнят ги и служителите на храма. А семейства биват дарени с дълго чакани рожби.  

"Ние се помолихме тук и няколко часа след това разбрахме, че чакаме бебето. Това е дар, който всеки го желае, но има хора, които не успяват да се доберат до него", разказа Елизабет с детето на ръце. 

А молитвите на празника бяха не само изречени, но и грижливо написани. Вратите на манастира ще останат отворени докогато отвън има хора.