Това решиха ГЕРБ

Законопроектът заБюджет 2017 няма да бъде оттеглен от правителството. ГЕРБ е обмислила възможността да оттегли за догодина финансовата рамка, но са надделели аргументите тази рамка да се обсъди, съобщи БНР.

По темата

В началото на ноември финансовият министър Владислав Горанов обяви, че заложените цифри са реалистични. Правителството предвижда ръст на икономиката между 2,5 и 3 на сто и очакване за спад на безработицата до малко над 7%.

Според законопроекта от 1 януари ще плащаме с 1 процент по-висока вноска за пенсия. Това означава, че родените преди 1960 година ще внасят за старините си 18,8% от доходите си, а тези след 1960 – 13,8%. Увеличение на пенсионната вноска ще има, също с 1%, и през 2018-а, като идеята е да се намали недостигът в общественото осигуряване.

Хората, които сега взимат минималната заплата от 420 лв., през следващите три години ще получават 460 лв. Няма да има промени в максималната пенсия, която може да получават възрастните хора, и тя остава 910 лв. В бюджета е заложено увеличение на пенсиите с 2,4 на сто от началото на юли догодина. Общите разходи, които държавата е предвидила за пенсии, са 8,97 млрд. лв. Това е с 235 милиона лева повече от тазгодишните разчети.

Без промяна остават много от доходите ни догодина. 340 лв. ще продължават да взимат майките, които решат да си останат вкъщи между първата и втората година на детето си. Ако се върнат по-рано на работа обаче, ги чака бонус.

Запазва се и обезщетението за безработица (7,20 лв./ден) и максималният доход, върху който можем да плащаме осигуровки – 2600 лв. Финансовото министерство той да не се променя до 2019-а година.