Това стана ясно след масирана антитерористична операция в Германия

Масирана антитерористична операция в Германия. Щурмове в 10 щата срещу джамии и жилища, свързани със забранена радикална ислямистка групировка, изпращала бойци при ИДИЛ в Сирия и Ирак.

Тежковъоръжени и маскирани полицаи щурмуваха жилища и джамии в различни градове на Германия. От там те изнесоха компютри и други веществени доказателства за дейността на "Истинска религия". Групировката обаче не е планирала терористични атаки.

Москва: Джихадистите в Алепо използват химическо оръжие

„Днес забраних организацията "Истинска религия". Групировката е действала в национален мащаб, като е събирала джихадисти и ислямисти под претекст, че раздава преводи на Корана”, заяви Томас де Мезиер,  министър на вътрешните работи на Германия.

Това се случвало в пешеходните зони в центъра на германските градове. Били разпространявани и антиконституционни послания, и такива, изпълнени с омраза, а млади хора са били радикализирани.

„До момента, 140 млади мъже, свързани с групировката са заминали за Сирия и Ирак, за да се включат в редовете на терористичните групировки”, добави Томас де Мезиер, министър на вътрешните работи на Германия.

Франция отбеляза година от атентатите в Париж (ВИДЕО+СНИМКИ)

До тази сутрин, организацията, която има стотици членове, се смяташе за най-голямата джихадистка мрежа в Германия. Със забраната й и щурма, властите целят да изкоренят една от първичните причини на тероризма, коментират местните медии.

„Днес даваме ясен сигнал - в нашето общество няма място за радикални екстремисти, които искат да използват насилие”, каза още Томас де Мезиер, министър на вътрешните работи на Германия.

Това е най-мащабната антитерористична операция в Германия от 2001 г. насам, когато полицията разби екстремистко ислямистко движение.

Повече по темата гледайте във видеото.