Ще осигурим приемственост в предаването на властта, увери той

„Искам да помоля вече новото мнозинство… Имаме вече съвсем друго разпределение на сили. Редно е, за да не вкарвате държавата в едно служебно правителство, второ правителство - направете служебно правителство, което да изкара до изборите. Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте. За каквото има необходимост, максимално ще бъдем конструктивни”, заяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите в парламента.

БОЙКО БОРИСОВ ПРЕДСТАВЯ ОСТАВКАТА НА КАБИНЕТА В НС (СНИМКИ)

По темата

„Ще продължим да изпълняваме функциите си до избиране на ново правителство, ще осигурим приемственост в предаването на властта”, обеща Борисов.

„Не си спомням толкова честни избори”, каза още той.

Пред депутатите Борисов коментира, че преди 2 години, когато е поел държавата, тя е била в критична ситуация и той се надява никой да не го е забравил това.

„Тогава единственият шанс беше коалиция между ГЕРБ и РБ и да търсим подкрепа в Патриотите и АБВ. В най-оптимистичните ми прогнози не съм си представял, че изкарваме две години. Правихме редица компромиси, аз си знам какво ми е било две години. Опитахме се, положихме максимум усилия”, заяви Борисов.

По думите му вотът в неделя ясно е показал, че „обществото иска промяна, нещо ново”.

„Това е реален вот, промяна на политическата ситуация. Има партия по-силна от нас”, заяви Борисов. „Управлението се дава от народа. И в момента, в който той е разколебан, трябва моментално да се върне”.

„Правим си изводите, не съм се обидил, винаги гласът на хората е бил по-важен за мен. Много сериозни изводи сме си направили, оставаме на разположение на обществото. То сега ни каза, че иска други, длъжни сме да го направим”, заяви Борисов.

Веднага след речта си пред депутатите той излезе от пленарната зала и не дочака гласуването на оставката на кабинета.

В кулоарите на НС, попитан дали иска да бъде коректив на БСП и ДПС, Борисов заяви, че ще види първо как ще се справят с бюджета.

„От тези популистки предложения, от предлаганите им данъчни реформи, ще се губи на годишна база около 1 милиард и 200 милиона, днес ги смятах. Ако направат такава пенсионна система, без да събират повече приходи. Един бюджет ще увисва на година с 3 милиарда, на третата година ще са 9 милиарда. Ще се изхарчи фискалният резерв”, заяви Борисов. 

Запитан дали ще даде хора за служебния кабинет, той беше категоричен:

„Не! Нито човек не трябва. Казал съм им: „Който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ”, заяви Борисов.

По думите му служебният кабинет трябва да бъде създаден от кадри на БСП.

„Сядат с Плевнелиев (бел.ред. има предвид новоизбраният президент Румен Радев), дава му премиер с министри, които да карат до изборите, назначава дата”, заяви Борисов.