Очаква се кръгът от обвиняеми да бъде увеличен

По темата

Още един бивш енергиен министър с обвинение заради АЕЦ „Белене”. Този път прокуратурата се прицели в министъра от първия кабинет на ГЕРБ Делян Добрев. Обвинението е за умишлена безстопанственост, причинила щети за над 4,5 милиона евро.

Сметката "Белене" до момента е за над 275 милиона евро - или поне на толкова възлизат нанесените щети според прокуратурата. И понеже тази сметка вече е платена от държавата, сега прокуратурата ще търси наказание за виновните.

А те, според държавното обвинение, са двама бивши директори на НЕК и трима бивши министри. Всички са обвинени за умишлена безстопанственост. Настоящият министър Теменужка Петкова пък е свидетел в процеса.

След като прокуратурата влезе в енергетикатата, министрите влязоха в следствието и излязоха с обвинения.

Министърът на енергетиката от 2005до 2007 г. Румен Овчаров за умишлена безстопанственост, нанесла щета за над 193 милиона евро. Следващият министър Петър Димитров е обвинен за сделката със старите реактори и нанесена щета над 77 милиона евро. Те двамата пък обвиниха наследника на поста енергиен министър Трайчо Трайков.

Доказателства обаче били събрани не за Трайков, а за наследника му Делян Добрев за това, че не е спрял плащанията по „Белене”, въпреки че правителството е прекратило проекта. Така нанесъл щети за 4,5 милиона евро

Самият Добрев каза, че именно той е прекратил „далаверата” „Белене”, както сам я нарече, и няма нищо общо с това обвинение. Според него някой се опитвал да го „пришие” към останалите обвиняеми.  

Той насочи вниманието към БЕХ, който трябвало да прекрати тези плащания. Дали ще има още обвинения и към тези, които са ръководили по негово време БЕХ, ще чакаме отговор от прокуратурата. Очаква се кръгът от обвиняеми министри да бъде увеличен.

Своята невинност няма да доказва наследникът на Делян Добрев от кабинета „Орешарски”. Драгомир Стойнев е единственият, който още не е влизал в Следствието. Засега.