Стефан Чолаков извършва престъпление преди 20 години, но е предаден от баща си

Обявеният от списание „Time” за най-млад банков обирджия в света – Стефан Чолаков, раздава топла супа на бедните на столичния площад "Райко Даскалов", съобщава Дарик радио.

Преди 20 години на 20-годишна възраст Стефан обира банка, без да прекрачи прага й, планира заминаване в Канада, но е предаден от баща си и връща парите. Впоследствие пише и книга за престъплението, което извършва.

Преди десетина дни Чолаков се оплака, че общинарите го гонят заради липсата на разрешение за раздаване на храна от Агенцията по храните. Сега вече няма такъв проблем с вратичка в закона, която му позволява да разлива курбан.

"От общината намериха начин. Общо взето имаме договорка за търпимост. Да, не отговаряме на изискванията на Българската агенция за безопасност на храните, но можело да се раздава храна за здраве и благополучие. Под тази форма по Закона за вероизповеданията разливаме супа", разказа Чолаков.

На въпрос защо се е заел с тази инициатива, той отговори: "Усещам го като потребност да се грижа за тези хора, които са по-слаби в обществото. Така сме устроени човеците, че всичко, което правим, го правим заради себе си, не заради хората".

Нуждаещите се, на които Чолаков раздава храната, са предимно пенсионери.

"В петък, понеже не можахме да направим супа, раздавахме вафли. Беше ужасяващо как хората почти се сбиха. Това е грозното лице на бедността и как човек за нещо дребно е готов да избута други хора", разказва Чолаков.

На въпрос дали раздаването на храна е изкупление за стореното от него преди близо 20 години, когато отмъква 181 млн. неденоминирани лева, предназначени за пенсии, той отговори: "Всички журналисти ми задават този въпрос. Аз правех супа и преди да източа банката. В онези години имаше много деца, които бягаха от социалните домовете за сираци. Още тогава в един от апартаментите, които обитавах, 30 деца си имаха собствени лъжици, кърпа и купички за супа".

Информация: dariknews.bg