Тя е посветена на майка й, с която певицата има силна емоционална връзка

Силви Вартан представи в София своята книга "Мама…". Тя е посветена на майка й Илона, с която певицата има изключително силна емоционална връзка. Двете остават неразделни до смъртта на Илона Вартан, която почина през 2007 г. на 92 години.

Във вълнуващата си изповед Силви Вартан разказва още за детството си в България, за имиграцията на семейството във Франция, за началото на кариерата си на сцената и за идването на световната слава. Книгата излезе във Франция през април. Премиерата на българското издание се състоя в клуб “Перото” в НДК в присъствието на звездата.

Последната визита на Силви Вартан в България бе през април 2014 година, когато тя изнесе грандиозен концерт в зала 1 на НДК, като представи албума си “Силви в Нешвил”.

 

Силви Вартан отново на родна земя. Този път прочутата френска певица и актриса с български корени е тук, за да представи новата си книга. Тя се казва "Мама" и събира най-съкровените спомени на звездата за детството в България.

Не просто книга, а вълнуваща изповед. Силви Вартан прекъсна турнето си във Франция, за да я сподели с българската публика. 

„Когато се връщам тук неизменно се вълнувам. Толкова съм трогната, че се просълзявам. Никога не скъсах пъпната си връв с България”, споделя Силви Вартан.

Защото преди славата и успехите са безгрижните години в дядовата къща. Когато Силви Вартан е просто Силви. 

„Моите първи спомени от България са ми толкова скъпи, защото те ми помогнаха да изградя своята житейска основа. И с времето, с годините, аз установих в каква степен преживяното в България ме е направило личност”, казва певицата.

И добавя: „Всеки път откривам нещо познато. Познат ъгъл, позната къща, мост или приятел. Ето току що открих приятелят си Мото”.

И Силви му остави послание: „На моя скъп приятел от детските години с много хубави спомени”.

„Тя беше най-енергичното от всичките деца. Тя скачаше, премяташе се, играеше, много сладка беше”, отвърна Асен Руевски – Мото.

В третата си поред книга звездата споделя и спомените си за "мрачното болнично легло", когато се разболява от скарлатина. Помни липсата на лекарства, ревящите деца на съседните легла и прегръдките на своята майка Илона.

„За мен изобщо не беше трудно да опиша майка ми. Тя често говореше за миговете на щастие, за миговете на страх. Исках моите деца да я опознаят по-добре. Исках някак си да я обезсмъртя. Да й вдъхна втори живот”, казва Силви.

Илона Вартан умира през 2007 г. на 92 години. Но връзката между майка и дъщеря не може да има край, твърди звездата.

 

Коя е Силви Вартан?

Тя е родена на 15 август 1944 г. в село Искрец, Софийска област, където семейството й е евакуирано по време на англо-американските бомбардировки на София през 1943-1944 г. Майка й Илона е украинка, а баща й Жорж е инженер, талантлив художник и скулптор, българин от арменски произход.

След нахлуването на съветската армия в България през 1944 г. къщата им е национализирана и Силви и семейството й се преместват за известно време в София. В съвсем ранна възраст тя демонстрира разностранния си талант и резултатът е първото й участие във филм още през 1950 г. – в „Под игото“, във връзка с което по-късно споделя, че от този момент винаги е искала да се занимава с изкуство. Родителите ѝ бързо се ориентират в новата политическа обстановка в България и осъзнават, че най-добре за тях и за децата им ще бъде да се опитат да напуснат България и баща ѝ Жорж започва да прави опити да уреди семейството да замине за Франция.

ВИЖТЕ СИЛВИ ВАРТАН ПРЕДИ И СЕГА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Две години след участието й във филма, поради засилването на диктатура в България, семейството й, преодолявайки много трудности, успява да напусне страната и да се установи в Париж. Силви е едва 8-годишна, но запазва и разказва тъжния спомен за драматичното заминаване, отпътуването с влака, сълзите и болката по изгубеното. Семейството пристига в Париж през 1952 г. и тя остава заслепена от френската столица. Началото обаче е много трудно. Семейството й живее много бедно, почти в нищета, а родителите й нямат работа. Четири години живеят в хотелски стаи.

По това време брат й, талантлив музикант и композитор, й помага като начинаеща певица да направи първия си запис. Песните и популярността й с времето се увеличават, а 1961 г. се оказва основополагаща за кариерата й. Тогава тя за първи път влиза в звукозаписно студио, снима се в няколко телевизионни реклами и се появява на сцената на прочутата зала „Олимпия“ в Париж. В началото на ’60-те години издава добилия световна слава албум  „Sylvie“, като междувременно прави пробив и в киното, снимайки се предимно в европейски филми.

След дебюта си, едва на 16 години, Силви за кратко време се превръща в идол и заема кориците на едни от най-популярните френски списания през 60-те години. Текстовете на песните й са поетични и съдържателни, а една от много популярните й песни тогава – „Nicolas“, е посветена на българско момче и първата любов. Силви посвещава песен и на починалата си майка, а вечната любов и скръб по родината й – България, намират израз в песента „Марица“.

През годините певицата сменя много стилове на песни. Тя е първата знаменитост, която смесва джазбалет, диско и кабаре, а добилите популярност по-късно Мадона и Шер се учат от нея. През годините пее на една сцена с едни от най-прочутите кънтри изпълнители – Чет Аткинс и Рей Стивънс, както и с „Бийтълс”.

За 50 години Силви Вартан има издадени над 40 албума и над 45 милиона продадени диска. Малка част от тях достигат до българската публика. През 1990 г. тя се завръща за първи път в България след 38 години. Пристигането й е отбелязано с голям концерт в зала 1 на НДК. През 1993 г. певицата създава асоциацията „Силви Вартан за България”, която се занимава с благотворителни и хуманитарни дейности. Силви Вартан и съпругът й Тони Скоти са носители на най-високата награда на БЧК – златен медал за заслуги. Тя става носител и на други отличия - награда „Златен век“, орден „Стара планина“ втора степен, ордер „Св. Св. Кирил и Методий“. Става и почетен гражданин на София.

Днес живее със семейството си в Лос Анджелис, но често се връща България, където изнася редица концерти и участва в различни мероприятия. Силви Вартан има издадени две автобиографични книги. Първата - „Между сянката и светлината“ - разказва за софийското ѝ детство, за първите години в тясната хотелска стая в Париж, за любовта ѝ с Джони Холидей и за истинската връзка между София и Париж – Дарина, българската дъщеря на Силви, която тя и съпругът ѝ Тони Скоти осиновяват. Вторият биографичен роман „Дума по дума“ е издаден през 2014 г. В него Силви Вартан разкрива душата си и разказва на феновете всичките си съкровени тайни.