Лидерът на ДСБ Радан Кънев настоява за самостоятелна среща

По темата

Пореден кръг от консултациите при президента Росен Плевнелиев.

И поредното категорично заявление - изход от правителствената криза няма и България отива на предсрочни избори. Становището е на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Настоящият президент няма нито юридическо, нито морално право да е част от този процес, включително и да съставя каквото и да е служебно правителство”, заяви Карадайъ.

Реформаторите изглеждат склони да помислят за вариант дали пък не могат да се справят с оглавяването на един кабинет. Но признават, че за това им е нужна подкрепата на ГЕРБ, която обаче нямат.

„Ако президентът реши да връчи мандат на Реформаторския блок, тогава ще мислим и разсъждаваме. Но това не може да стане без колегите от ГЕРБ в рамките на този парламент”, заяви Божидар Лукарски.

Консултациите неочаквано се увеличиха с една, след като Радан Кънев не влезе при президента с колегите си от РБ, а предпочете самостоятелна среща. 

Президентът Плевнелиев е подчертал, че ще положи всички усилия политическата криза да не се превърне в парламентарна, предадоха от пресцентъра на президентството.

„Вярвам, че капацитетът на 43-то Народно събрание не е изчерпан и то може да приеме редица важни законопроекти, сред които на първо място се откроява проектът на Закон за държавния бюджет за 2017 г., както и антикорупционното и антитерористичното законодателство“, заяви по време на срещата с РБ президентът Плевнелиев.

В хода на разговора държавният глава препотвърди виждането си, че парламентът трябва също така да отговори на очакванията на гражданите след провелия се национален референдум. По думите на държавния глава, промените в изборното законодателство трябва да бъдат подготвени внимателно и въведени след необходимото широко обсъждане.

По време на консултацията е била подчертана загрижеността и необходимостта работата и подготовката по предстоящото през първата половина на 2018 г. Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, да не изостава от график.

Утре кръгът от консултации при държавния глава продължава с представители на парламентарните групи на Патриотичния фронт и Български демократичен център – Народен съюз.