Много огнеборци са принудени да работят във фрапиращи условия

Пожарникари работят във фрапиращи условия. Огнеборците плашат с протест, настояват за по-високи заплати и нормални условия на труд.

Мизерия, мухъл, счупени шкафове, изпочупена техника липса на защитно облекло. В тези условия работят по-голяма част от пожарникарите у нас.

 „В никакъв случай не се чувствам в безопасност, защото аз служа със защитно облекло които ползвам от 8 години. Отдавна е минал срокът им за ползване, скъсани са, но в крайна сметка като няма други и с това се задоволявам”, разказва Венцислав Стефанов, който вече близо 24 години спасява животи.

Всеки нов пожарникар трябва да разчита на 650 лева. Сума, срещу която трябва да се научи да опазва хора в беда, но и с която да живее.

Обичайно и за следващата година МВР ще получи най-много пари от бюджета, а  традиционно средствата все не стигат за всичко необходимо. Сметките на синдикатите показват, че трябват поне още 41 милиона за закърпване на дупки при пожарникарите.

Фактите - повечето пожарните автомобили са сменени в годините, но лошите условия в базите остават. Исканията на синдикатите също са без промяна, а ако гласът им не се чуе, огнеборците плашат с протести още от следващата седмица.

„През следващата година са заделени 10 милиона лева за пожарникарска техника и 69 милиона лева за подобряване на битовите условия”, обясни вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова в ефира на NOVA. Тя се надява депутатите да одобрят и 70 милиона лева отгоре за заплати на полицаите.