Световните лидери отчетоха значимостта на живота и делото на бившия кубински лидер

Фидел Кастро е поляризираща личност. За едни водачът на Кубинската революция е вдъхновение и символ на това, че една малка стана може да се изправи срещу най-могъщата държава в света. За други е диктатор, чието неадекватно управление донесе крайна бедност на собствения му народ. Но едва ли има човек, който да не е чувал името Фидел Кастро. Новината за смъртта му предизвика бурни и крайно противоположни реакции по света.

По темата

Някои тъгуват, други се радват. Световните лидери отчетоха значимостта на живота и делото на бившия кубински лидер. Съболезнования изпрати дори папата, въпреки, че Кастро беше отявлен атеист.

В Куба много хора посрещнаха новината със сълзи на очи.

А в Маями някои празнуваха. За много от кубинските имигранти в Съединените щати, Фидел Кастро е човекът, прогонил ги от родината им.

У нас, един от хората, които познаваха Фидел Кастро най-добре, е Йорданка Христова.

"Да, аз съм щастлива, че го познавам. Защото той е невероятна личност. И спорна личност, много спорна. Той е изключителен мачо. С това привлича цял свят. С това обърна света и направи Куба толкова популярна и значима”, разказа певицата преди време в интервю пред Мариан Станков Мон Дьо.

Куба обяви 9-дневен траур. Погребението ще е на 4 декември. Тленните останки на Кастро ще бъдат кремирани. Такова е било изричното желание на кубинския лидер.  

Видео: Ruptly