Това стана ясно след спешно заседание на бюджетната комисия

Спешно заседание на бюджетната комисия в деня, в който депутатите гласуват Бюджет 2017. 

Въпреки решението на националния референдум, който повели партийната субсидия да бъде драстично намалена, депутатите запазиха сегашния ѝ размер от 11 лева на глас. Гласуването мина почти без никакъв дебат. От управляващите и от опозицията обаче увериха, че този въпрос ще бъде премислен, когато решенията от референдума бъдат разглеждани и гласувани в парламета.

По темата

Извънредно депутатите се събраха, за да поправят техническа своя грешка от вчера. При приемането на първия основен член от бюджета те записаха разчетите за БАН да са такива, каквито бяха за тази година. Тоест, Академията да получи 78 милиона лева.

Това се случи, въпреки че официалното предложение на Финансовото министерство беше БАН да получи 5 милиона лева отгоре. След като обаче преди месец те протестираха, Реформаторите решиха да им дадат още 5 милиона и така сумата да стане 10 милиона лева.

Депутатите се скараха за парите за култура, но не приеха нито предложението на Патриотите за 10 милиона лева отгоре за читалища, нито на Реформаторите за 2 милиона за паметник на репресираните в Белене.

„В това гласуване ще видим колко са истинските демократи в този парламент и на колко от нас в мозъците стоят петолъчки. Затова ви призовавам – 2 милиона лева за една памет, която досега е замитана под килима”, заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Репортери: Велина Сашева и Калина Влайкова