Причината - ЕС критикува страната заради държавния дълг, без да отчита грижата й за огромния брой бежанци

"Европейският съюз остро критикува Италия заради ситуацията с държавния дълг, без да отчита, че страната се грижи за огромен брой бежанци, но е снизходителен към членки на общността, които не приемат мигранти и строят огради по границите си", заяви италианският външен министър Паоло Джентилони в интервю за германския в. „Цайт”, цитиран от БГНЕС. 

Рекорден брой мигранти пристигнали по море в Италия през 2016 г.

„Италия никога няма да се съгласи с Европа, която демонстрира липса на гъвкавост по въпросите за бюджетния дефицит, но много толерантно се отнася към онези, които не са готови да прилагат общите решения”, каза още първият дипломат на Италия.

Министър Джентилони посочва, че ЕС отказва да вземе мерки против държавите от Източна Европа, които не желаят да настанят бежанци на своя територия и оставят Италия да се справя сама с постоянния приток на мигранти.

Нивото на безработица в ЕС - най-ниско от февруари 2009г. насам

„Какво предлагат специалистите по издигане на стени? Може би да се даде възможност на десетки хиляди хора да се удавят в морето?”, пита риторично Джентилони.

В Италия арестуваха един от най-опасните мафиоти

Външният министър на Италия изтъкна, че германските, холандските и френските кораби, участващи в операцията за спасяване на бежанци в Средиземно море, така или прехвърлят нови и нови хора, главно в Сицилия.

„Така не може да продължава вечно”, категоричен е Джентилони.

Таен план за спасяване на Европа

Същевременно министърът разкритикува и налагането на сурови финансови мерки от ЕС, което според него от гледна точка на икономическия растеж превръща Европа в „охлюв”.

"Това поражда недоволство и подпомага популизма", предупреди Джентилони.