Преди 3 години, изненадващо за семейството си, тийнейджърката Нора се присъединява към ИДИЛ

Самира търси дъщеря си, която се е присъединила към ИДИЛ. Нора е едно от 1500 деца, привлечени за бойци в терористичната организация.

По темата

„Тя обичаше училището, имаше приятели, обичаше модата. Не го казвам, защото е моя дъщеря, но тя беше прекрасно момиче”, разказва Самира. „Не сме забелязали нищо да се случва с нея. Един ден дойде и ми каза, че иска да носи хиджаб. За мен нямаше нищо лошо в това. Напълно нормално е за нея да го носи, ние сме мюсюлманско семейство”, разказва Самира.

ИДИЛ използва социалните мрежи, за да примамва деца в редиците си, карайки ги да мислят, че ще помогнат на разкъсваните от войни страни.

„В социалните мрежи не виждаше друго освен страданието на Сирия, войната, смъртта. Никога не ми е говорила за това”, заявява още Самира. „За мен това е секта. Тези деца са с промити мозъци”.

Откакто Нора изчезва през 2013 г., филмов екип започва да снима как майката търси дъщеря си.

„Полицията ни следеше, идваха при нас. Целият ни живот беше разрушен. Братята и сестрите ѝ са гледани като роднини на терорист. Дъщеря ми за мен е жертва, но за държавата винаги ще е един терорист”, разказва отчаяната майка.

„Нямам никакви новини от нея от около година. Понякога се опитвам да обменям информация с други родители, които са в същото положение. Да нямаш новини е добра новина, защото очевидно, когато има смъртен случай, знаят къде да ни намерят и да съобщят”.

Издирването ѝ е заснето в документален филм.

„Надявам се, че ще се върне. Винаги ще се надявам”.