Изложбата „Преображение” е бягство към природата, което може да си подарите в забързания град

Откакто преди години фоторепортерът Тони Шаварш напуска последното си работно място в столично издание, няма да го видите често по улиците на града. Не иска да си спомня дори за годините, преминали в „надбягване” със събитията, а често и с обектите си.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Не обича да е с фотоапарат сред хората, точно обратното на баща му Шаварш Артин, един от най-големите ни фотографи. И макар след това да трябва да работи, дори като касиер в супермаркет, казва, че това е най-доброто решение в живота му.

„Защото в този момент започнах да снимам”, казва Тони.

И чуете ли начина, по който казва тези думи и видите ли изражението му, няма как да не му повярвате. Седнали сме на по кафе в Клуба на фоторепортера, в подлеза на Министерския съвет. А около нас по тухлените стени са окачени снимките от най-новата му изложба. От тях ни гледа една и съща жена, но веднъж като „Дева Мария”, втори път като тайнствена приказна героиня, като горско създание или ангел. В първия момент сякаш изглеждат като картини, нарисувани от художник. Защото това не са уловени моменти, които Тони е чакал да се случат и да ги запечата с фотоапарата. Точно обратното – създал ги е, а всеки кадър е изпипан до най-малкия детайл.

„Винаги съм искал да мога да рисувам, да имам тази дарба. Но не мога. Затова използвам фотографията като изобразително изкуство. Тя ми помага да покажа идея. Моята фотография е като театър, пишеш си пиесата и след това отиваш да я реализираш”, казва Тони.

„Пиесата” от 7 кадъра е нарекъл „Преображение”. Той е режисьор, постановчик, даже шивач на нетипичните одежди на неговата героиня – повечето от естествени материали, взети от Витоша. Това е и мястото, където концептуалният български фотограф създава снимките си.

А коя е неговата героиня и муза? Природата! В тази роля се въплъщава сестра му Марта.

„Не всеки може да бъде олицетворение на природата, трябва да си вътрешно чист”, казва Шаварш. Тя е най-верният му спътник в така смелото му решение за пределите на родината ни – да се занимава с концептуална фотография. Един от малкото.

„След като напуснах работата като фоторепортер, открих друг свят. Осъзнах, никога преди това не съм се разхождал из Витоша, а живея в Княжево”, казва Шаварш. „Осъзнах, че природата част от нас, тя е жив организъм, ние сме свързани и не можем без нея. Важно е да имаме отношение към нея”, добавя още Шаварш.

Именно по време на една разходка решава да направи изложба, която да напомня за света на природата, често забравяна от нас, потопили се в бетонния град, опушени на изгорели автомобилни газове и лутащи се удобно в синтетичните си облекла.

„Целта е да ги изкарам от всичко това, прожектирайки мислите си. Поканих хората да надникнат в съзнанието ми”.

Изложбата „Преображение” може да видите в Клуба на Фоторепортера (подлеза на Министерския съвет) до 15 декември.