24 часа след адския взрив предстоят още трудни моменти

По темата

Кошмарна беше нощта в Хитрино. Обявиха бедствено положение заради изтичане на газ. Лекарите продължават да се борят за живота на пострадалите. Стотици българи са готови да подадат ръка на опустошеното село.

24 часа след адския взрив в Хитрино предстоят още трудни моменти. Властите забраниха на хората да се връщат по домовете си заради опасност от изтичане на газ.

СНИМКИ НА ХИТРИНО ОТВИСОКО ВИЖТЕ ТУК

Бензиностанция до Хитрино е превърната в импровизиран кризисен щаб. На няколко километра от селото няма проблем със замърсяването на въздуха. Ако има проблем, той е в самото село, предвид обстоятелствата и предвид необезопасените цистерни.

Главният секретар на МВР емоционално призова хората по никаква причина да не се опитват да се връщат в селото. 

Нови къщи за хората в Хитрино ще има”, увери премиерът в оставка Бойко Борисов в изявление от Хитрино.

ЦЯЛОТО ИЗКАЗВАНЕ НА БОРИСОВ ГЛЕДАЙТЕ ТУК

Борисов поясни, че съдействие за изграждане на къщи за останалите без дом вече са предложили от Строителната камара и от частни фирми.

Министър-председателят в оставка каза още, че се очаква целият процес по обезопасяване на района да приключи максимум до 10 дни. Източването на цистерните от дерайлиралия влак ставало бавно.

Борисов успокои евакуираните жители на селото като каза, че се полагат грижи и за домашните им животни. Осигурена била и кучешка, и котешка храна.

Малко по-късно кметът на село Хитрино заяви, че според него може да се действа по-бързо и хората да се върнат по домовете си в рамките на 3-4, а не на 10 дни.