Два големи крана от Румъния ще придвижат цистерните от района

Създадени са всички условия операцията по преточването на цистерните да се осъществи при минимален риск за хората, които работят на терен. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

По темата

Взети са всички необходими мерки за безопасното преместване на полипропилена от едно място на друго и вече е претоварена първата цистерна с 20 т, продължава се с останалите.

От силовото ведомство уверяват, че се действа изключително внимателно при стриктно спазване на всички норми и правила за боравене при такива обстоятелства. Очаква се доставката на два големи крана от Румъния, с които ще се извърши и придвижването на цистерните от района.

По-рано тази сутрин е проведена рискова операция за преустановяването на излив на газ, извършен е щателен оглед по къщите. Някои от каменните настилки в домовете са нагрети и са обработени с пяна от  пожарникарите, за да не бъдат допуснати други инциденти.

Снимка: МВР

Предприети са мерки за оценяване на щетите, експерти вече влизат и правят огледи на най-пострадалите имоти. Първите суми от по 325 лева ще бъдат преведени на общината, след което трябва да бъдат раздадени на хората.

Създадена е организация за бързо установяване самоличността на жителите, които са без лични документи, добавят от МВР. Предприети са стъпки, включително и с помощта и инициативата на Строителната камара, за да се осигурят средства за построяването на разрушените домове.

Премиерът в оставка Бойко Борисов напомни, че предприетата операция по претоварването на цистерните е изключително опасна, работи се денонощно, процесът е бавен, но няма да се допусне риск за живота на хората, които работят на терен.