Той е с богато криминално минало

Мъжът, брутално изритал жена по стълбите на берлинска метростанция, е Светослав Стойков, твърдят източници на NOVA. Роден е в Добрич, но задомен във Варна. Живее на семейни начала с жена в ромския квартал „Максуда”. 

По темата

Всичките нападатели на жената в берлинското метро са българи (ВИДЕО)

26-годишният мъж е с богато криминално минало. Предполага се, че за последно е бил в страната преди около месец. В къщата му екипът на NOVA откри родителите на жена му Цветанка - Ибрям и Елмаз. Твърдят, че не знаят нищо за клипа. Светослав и Цветанка били в Германия, уверяват ни нейните родители.

СНИМКИ НА СВЕТОСЛАВ СТОЙКОВ ВИЖТЕ ТУК

Според източници нападателят от метрото многократно е залавян и съден за кражби, грабежи и хулигански прояви. Елмаз и Ибрям разказват, че се грижат за децата на Светослав и дъщеря им.

Екипът на NOVA обаче така и не бе пуснат в къщата им. Ако все пак се окаже, че Светослав е в България, германските власти вероятно ще поискат той да бъде екстрадиран. От МВР казаха, че такова искане все още няма, но вече сътрудничат на германските си колеги по случая. 

Темата предизвика интерес сред германските медии, които от дни я следят с голямо внимание. Заглавията са идентични и те са, че мъжът, блъснал жена по стълбите, се укрива в чужбина. В една от статиите се споменава, че четиримата участници в нападението са роднини и че най-вероятно са от България. В тази статия намекват още, че по всяка вероятност публикуването на видеото е допринесло за изчезването на мъжа.

В друга статия се говори за бягството на извършителя в чужбина. В нея се набляга и на единствения мъж, който е бил задържан до момента по случая. Той също е българин и е дал важна информация, но не е доказана връзката му с инцидента. Именно затова е бил освободен.

Според друг вестник извършителят и задържаният са братя. Предполага се, че по-малкият брат е предупредил нападателя за опасността, като така му е помогнал да се укрие.

От вестник „Билд” пък критикуват полицията за това, че са показали кадрите шест седмици след нападението. Германските органи на реда обаче отвръщат, че така се действа, когато всички останали средства за намирането на нападателя не са дали резултат.

Българските полицейски служби работят в непрекъснат контакт с германските си колеги, всички отправени от тяхна страна искания за информация се обработват и своевременно се предоставят исканите данни, съобщиха от МВР. Разследването се води от германските власти. Има издадена заповед за арест на български гражданин на територията на Германия.

Към настоящия момент няма получена европейска заповед за арест в страната ни по конкретния случай, допълват от силовото министерство.

Хулиганската атака в Берлин успя, само за няколко дни, да донесе лоша слава на България.

В Германия живеят над 225 000 български граждани, като 73 000 от тях разчитат на социални помощи.

Докладите на германските служби сочат, че за последните години скачат броят на престъпленията, извършени от чужденци, включително българи. Специалитетите на нашите сънародници са скимирането на банкови карти и трафик на хора. 

Най-прочутите престъпления на българи в чужбина обаче са от по-далечното минало. През 1978 г. българинът Ганчо Ганчев и един поляк открадват ковчега на Чарли Чаплин и искат откуп от 1 млн. швейцарски франка.

Половин година по-късно България е замесена в убийството на Георги Марков в Лондон. Писателят-дисидент е убит с отровата рицин, поставена в специална съчма. Подозренията са, че поръчителят е Държавна сигурност. На практика обаче няма официални доказателства, че при нападението е използван точно чадър.

Най-прочутият случай на "българска следа" е в атентата срещу папа Йоан Павел Втори. След четири години арест в Италия обвинените за покушението наши сънародници са оневинени и освободени.

Репортер: Искра Урумова