Това сочат данни от Социологическия институт на Академията на науките

Средностатистическият гражданин на Чехия изпива годишно 147 литра бира, съобщи в четвъртък пражкият портал Idnes, позовавайки се на данни от Социологическия институт на Академията на науките на републиката.

„Както показват данните за 2015 година, всеки чех е изпил около 147 литра бира, което е около два пъти повече отколкото преди 70 години”, се казва в съобщението, цитирано от РИА-Новости и БГНЕС.

Според анализатора в областта на аграрните науки Петер Хавел, увеличението на употребата на бира в социалистическа Чехословакия се дължи в голяма степен от изобилието на производството на потребителски стоки, включително и алкохол. Тогавашният режим по този начин се е опитвал да компенсира населението за липсата на потребителски стоки, включително от по-висока категория като автомобили и електроника или заради възможността да се пътува свободно извън социалистическия лагер. Това ставало чрез ниските цени на хранителните продукти

Според Хавел сериозна причина за рязкото увеличаване на употребата на бира в Чехия може би е значителното развитие на тежката и добивната промишленост в началото на 50-те години на XX век, където на представители на много професии, особено свързани с горещите производства, е било разрешено да пият бира в работно време.