Светослав Стойков не е България, заявява митрополит Антоний

Западно и средноевропейският митрополит Антоний заминава в този час за Германия, за да се извини за постъпката на Светослав Стойков. Митрополитът ще търси лична среща с пострадалата жена.

По темата

„Светослав Стойков не е България”. С тези думи  западноевропейският ни митрополит Антоний ще отиде при пострадалата германка.

„Преди всичко бих ѝ казал да вярва в доброто, естествено това е голям шок за нея, но бих ѝ казал, че трябва да върви напред с надежда към доброто. Естествено това остава трайни следи”, заяви митрополит Антоний.

А трайни следи може да остави и върху отношението към българите, от това се страхува митрополит Антоний. От няколко години той отговаря за храмовете ни в Западна и Централна Европа. Седалището му е в Берлин и досега проблеми с отношението към българите не е виждал.

„Бях шокиран, защото това е едно вандалско поведение, което няма своето обяснение към момента, ще видим и какво ще покажат разследванията на немските власти”, коментира митрополитът.

Каквото и да е обяснението обаче оправдание за подобна постъпка няма, категоричен е митрополитът. Решението за извинение към жертвата на Светослав Стойков не е съгласувано със св. Синод, а е по лично желание. Владиката ни обаче смята, извинение трябва да поднесат и българските политици.

„Защото те са репрезентатите на българската държава, особено посланиците, така че ще се срещна с българския посланик, след като се прибера в Берлин, за да видим какво може да направим с общи усилия”, заяви митрополитът.

Свещениците от епархията ни в Берлин търсят 26-годишната жена, пострадала в метрото, за да поискат лична среща с нея.