Според него сега "ИДИЛ може и да побърза да признае нападателя за свой мъченик"

 

По темата

„Това е един показен разстрел, който се осъществи в Анкара. Аз съм потресен от това, което се случва. Още повече, че знам как турските сили за сигурност действат при такива събития, организирани от различни посолства и дипломатически мисии. Това е една радикализация в турското общество въобще. Прогнозата ми е, че тази спирала ще продължи”, коментира в студиото на „Здравей, България” изпълнителният директор на БНР Александър Велев.

„На фона на деескалацията на отношенията Русия – Турция, тази динамика в оценката и отношенията на нормалния демократичен свят към тероризма, както и заявката на Турция, че няма да се откаже от провеждането на тристранната среща в Москва по темата Сирия. Това подсказва, че все още има една енергия, която е насочена към това да се постигнат определени тактически резултати”, каза журналистът Георги Коритаров.

Коментарите бяха по повод убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов. Дипломатът беше гост на изложба в галерията за съвременно изкуство в Анкара, където беше застрелян. Още трима души са ранени при атаката, а нападателят е убит. Той е бивш служител на турската полиция и е бил уволнен при разследването на опита за преврат от 15 юли като участник в терористична организация.

„Сега ИДИЛ може и да побърза да признае извършителя за свой мъченик, въпреки че може да е единак. На база на оскъдната информация бих определил извършителя като единак, повлиян от това какво се случва в последната седмица в Сирия. И неслучайно думите му бяха такива”, коментира експертът по антитероризъм и сигурност Славчо Велков.

Повече по темата гледайте във видеото.